De glimlach van een kind

Gepubliceerd op 19 januari 2022 om 13:43

Vandaag was ik samen met mijn dochtertje van 2 jaar sinds een lange tijd weer eens in een winkel. Het was natuurlijk mega druk en iedereen had haast. Vele gezichten zag je niet door het verbergen van met een mondkapje. Ik zelf draag geen mondkapje en dat heeft verschillende redenen. En dit is er een van:

Ik wil dat mijn kind mijn gezichtsuitdrukking kan waarnemen.

 

Dit is zo ontzettend belangenrijk voor de ontwikkeling van een kind. Baby’s hebben een aangeboren behoefte om te communiceren en daarbij speelt het gezicht een belangrijke rol. Denk maar aan hoe een baby je gezicht observeert als je tegen hem praat. Wist je dat kinderen vanaf zeven maanden al in staat zijn om bepaalde gezichtsuitdrukkingen te herkennen? 

 

Wat is een gezichtsuitdrukking?

Een gezichtsuitdrukking is het gevolg van de samentrekking bepaalde gezicht spieren en wordt beschouwd als een van de vormen van niet-verbale expressies van emoties.

Ik kan mij eigen niet goed voorstellen hoe het is voor een jong kindje die in een wereld leeft zonder gezichtsuitdrukking en daarom lach ik maar heel breed als ik samen met mij dochtertje in de winkel ben en ook even extra naar alle andere kindjes.